POČETAK

Utemeljitelj

Utemeljitelj svjećarske radionice, Nikola Salopek, rođen je 1. svibnja 1939. godine u Ogulinu. Silom tadašnjih prilika njegov otac šalje ga na naukovanje kod privatnog gazde u Križevce gdje izučava zanat za svjećara i medičara.

Počeci

Završetkom školovanja seli se u Karlovac i dana 7. mjeseca veljače, ljeta Gospodnjega 1966. započinje današnji put samostalne proizvodnje i prodaje svijeća u vlastitom obrtu. U to vrijeme radile su se samo obične ravne svijeće raznih dimenzija. Proizvodilo se isključivo ručno uz pomoć oruđa koja je moj otac sam izradio po receptu i tehnologiji izučenoj za vrijeme naukovanja. Proizvodi su se prodavali na sajmovima, u crkvama i u vlastitom dućanu.

Orginal izvorna reklama iz 66.

Prilagodba tržištu

U obrtu mu od početka pomažu supruga Ljubica i otac. Tijekom vremena pojavila se potreba za novim vrstama svijeća. Tada je moj otac pokazao sve svoje vrline i prvi počeo izrađivati svijeće u bojama, svijeće sa slikama, svijeće motane u celofan (preteča današnjih lampiona), svijeće lijevane u gipsane kalupe, slagane svijeće (panjeve) i sl. Radionica i dućan bili su u kući u kojoj smo živjeli, tako da sam ja, sin, Zoran Salopek, uz djetinjstvo, igru, školovanje i pomaganje ocu naučio i zavolio taj posao.

Završio sam kemijsku školu koja je u to vrijeme imala program najsličniji mom budućem zanimanju. Dolaskom iz vojske 1984. godine otac me upitao želim li dalje ići u školu ili raditi u obrtu. Moj izbor je bio proizvodnja svijeća, na što mi je otac rekao da je od toga dana on - moj radnik! Tada nisam u potpunosti mogao shvatiti puno značenje tih riječi. Zaposlili smo radnike i uz postojeću proizvodnju i maloprodaju počeli raditi i veleprodaju. Tada je obrt dobio ime RIPS (radionica i prodavaonica svijeća). Povećanjem potražnje morali smo polako dokidati ručnu proizvodnju i uvoditi strojnu, i dugo vremena "voziti na dva kolosijeka". Naime, zna se da ručni rad daje kvalitetu, a strojna proizvodnja količinu. Dugo vremena sam morao strojno izrađene svijeće vraćati u kotao jer nisu dobile potvrdu moga oca da kvalitetom ne zaostaju za njegovim ručnim radom. Tek kada sam to uspio, svijeće su mogle u prodaju. Između oca i mene stalno se vodila "borba" za dokazivanje, za veći i kvalitetniji učinak u radionici. Rat je zaustavio normalan razvoj; morali smo obraniti svoje. Po završetku rata nastavili smo po starom receptu - kvaliteta prije svega - uz prilagodbu na nove uvjete rada koje je donijela tržišna ekonomija. Siguran sam da upravo ustrajnost na kvaliteti i brza prilagodba situaciji na tržištu daju garanciju opstanka i uspjeha na tržištu. Nažalost, nakon kratke i teške bolesti ostajem bez oca i učitelja. Uz puno emocija naslijedio sam obrt i uz pomoć obitelji i djelatnika uspio prebroditi sve poteškoće. Tek sada shvaćam što je otac htio reći onoga dana kada sam odlučio početi raditi u obrtu. Rekavši da je od toga trenutka on moj radnik počeo me pripremati za samostalno vođenje posla. Sada i ja imam sina, Karla, i imam neskrivenu želju da on ide mojim stopama, a na njemu je da odabere svoj put. Daljnjom modernizacijom obrta i povećanjem proizvodnje, prostor u obiteljskoj kući postao je premalen za normalno obavljanje kompletnog poslovanja.

Proširenje posla

Kupnjom poslovnog prostora obrt posluje na dvije lokacije od ukupno 2000 m2. Na jednoj lokaciji smještena je maloprodaja, a na drugoj je sjedište, proizvodnja i veleprodaja sa dostavom. U stalnom radnom odnosu zaposleno je 17 djelatnika. U proizvodnji se koristi 40 različitih strojeva (preša, etrudera, mašina za lijevanje svijeća, kalupa, pasterizatora, kotlova, freza i sl.). Skladište veleprodaje ima 1000 paletnih regalnih mjesta, a dostavu vršimo sa tri dostavna kamiona. Naši se proizvodi mogu kupiti u svim dijelovima Hrvatske, zahvaljujući suradnji sa velikim trgovačkim lancima, marketima, malim trgovcima, cvjećarima i sl.

Kvaliteta i priznanje

Da bi potvrdili i ostale parametre u poslovanju godine 2008.uvodimo sustav upravljanja kvalitetom ISO-9001-2008.Poslovanje sa nama znači potpunu sigurnost u isporuku naručenih proizvoda točno prema Vašim potrebama.

 

Politika kvalitete

Godine 2010. zbog dugogodišnjeg rada obrta i poznavanja izrade svijeća na prvobitan starinski način te izučenog znanja, od Hrvatske gospodarske komore dobivamo Uvjerenje o stjecanju statusa OBRT SA TRADICIJOM .

Požar

Nažalost 12.07.2012. godine imali smo katastrofalan požar u kojem je izgorjela cijela tvornica sa svim strojevima,oruđima proizvodima i materijalima.

Novi pogon

Uz velike napore i želju počeli smo odmah proizvodnju u privremenom balonu na način kako smo nekad radili,ručno sa lijevcima i pomćnim alatima. Zahvaljujući razumijevanju dugogodišnjih kupaca,dobavljača, djelatnika,obitelji i ljudi dobre volje kroz godinu dana izgradili smo novu tvornicu i opremili je sa potpuno novim tehnološki naprednijim strojevima sa kojima možemo pratiti proizvodnju svih vrsta svijeća kao i količinu istih. Svi djelatnici koji su radili prije požara rade i danas.

Korištenjem provjerenih repromaterijala, stalnim ulaganjem u tehnološki proces proizvodnje, dugogodišnjim iskustvom u proizvodnji i poznavanjem potreba tržišta, uspjeli smo zadržati našu jedinu vodilju ,kvalitetu proizvoda.Kažemo kvalitetu proizvoda jer ste Vi, kao krajnji korisnik ili kupac, znali prepoznati i nagraditi naš rad kako u počecima davne 1966.godine tako i danas 50 godina kasnije.

Stoga Vam i dalje sa zadovoljstvom stojimo na usluzi.

I dalje budite sigurni u proizvod koji kupujete!

Zoran Salopek

POVIJEST SVIJEĆA

Lojanica

Svijeća se u povijesti pojavljuje prije više stotina godina. Prva svijeća je izrađena od životinjskog loja - poznata kao lojanica. Imala je jaki miris i dosta je dimila prilikom gorenja, pa je loj kao materijal zamijenjen pčelinjim voskom.

Voštanica

Ta je svijeća poznatija pod imenom "voštanica". Za razliku od "lojanice", voštanica je puno ljepše gorila i mirisala po vosku. Vosak je zbog velike cijene i premale količine ubrzo zamijenjen sa parafinima.

Parafinka

Parafin je proizvod koji se dobiva destilacijom sirove nafte.Uz parafine koriste se još i razni stearini,palmin i sojin vosak.

Kvaliteta

Danas uz suvremeni način proizvodnje svijeće se isključivo rade iz različitih vrsta parafina, jer je parafin kao materijal ekonomičniji.Uz proizvodnju iz koje se proizvode kvalitetne i dugogoreće svijeće i lampioni, koja je bazirana na lijevanju tekućeg parafina te ekstrudiranju i prešanju ,danas se parafin prerađuje i kao parafinska pjena.Takav proizvod punjen parafinskom pjenom dosta je lakši od lijevanog tekućeg parafina i iz istog razloga dosta kraće gori.U našoj proizvodnji uz deklaraciju na kojoj točno piše sastav,težina i vrijeme gorinja ,još smo i razdvojili skupine lampiona bojom poklopca i to one punjene tekućim parafinom (zlatni poklopac),te lampione punjene parafinskom pjenom(srebrni poklopac).

Uz strojni rad mi još uvijek proizvodimo svijeće i ručno.Za takav način proizvodnje potrebna je uz ljubav prema ručnom radu i školovanje kod izučenih majstora kakav je bio i moj otac dobro poznavanje i korištenje raznih vrsta materijala kao i dugogodišnji rad.

Rezultat kvalitetnog rada je da svijeća dugo i kvalitetno izgori.

Kroz povijest pokušavalo se svijeće zamijeniti nekim drugim izvorima svjetla (baterijske lampice i sl.), ali vrijednost ima jedino svijeća koja gori, svijetli i izgara jer je simbol života koji se troši za druge i tim trošenjem svijetli.